Monille meistä renkaat ovat vain yksinkertainen, itsestäänselvä osa kulkuneuvoja. Kaikki kuljettajat toki tietävät, että korkealaatuiset renkaat parantavat ajoneuvon hallintaa, lisäten näin teiden turvallisuutta. Kuitenkin vain harva tuntee renkaiden valmistuksen sekä muotoilun historiaa. Tässä artikkelissa haluamme kertoa renkaiden historiasta ja jakaa kanssasi monta mielenkiintoista, jopa aika uskomatonta faktaa renkaista – testaa, kuinka monta tiesit entuudestaan.
Yllättäviä faktoja renkoista
- Saatat ehkä yllättyä, mutta ensimmäisissä kulkupeleissä käytettiin renkaita, jotka muistuttavat oikeastaan enemmän pelkkiä vanteita kuin nykyaikaisia renkaita. Nämä pyörät pultattiin akseliin, joten voit vain kuvitella millainen työ on ollut vaihtaa rikkoutunut rengas! Tämän jälkeen oman auton renkaidenvaihto tuntuu ehkä hieman helpommalta?
- Nykyään olemme tottuneet mustiin renkaisiin ja leikittelemme yleensä vanteilla, joissa suurin osa suosii kultaista tai hopeista väriä. Ensimmäiset tehdasvalmisteiset renkaat olivat kuitenkin valkoisia. Valmistajat lisäsivät kumiseokseen sinkkioksidia tehdäkseen siitä vahvempaa, ja yhdistelmällä oli outo sivuvaikutus. Se teki renkaista kirkkaanvalkoisia.
- Myöhemmin, 1900-luvun puolivälin aikoihin, rengasvalmistajat velvoittivat insinöörit ja muotoilijat kehittämään ratkaisuja, joilla renkaiden kestävyys ja käyttöikä parantuisivat. Ja suunnittelijat keksivät ratkaisun: he lisäsivät kumiseokseen hiiltä, jota jäi yli öljyn jalostamisesta. Tämä nokkela keino todella teki renkaista kestävämpiä, mutta muutti niiden värin samalla pikimustaksi.
- Mutta kuka keksi mustan hiilen? Binney & Smith, jotka ovat kuuluisia Crayola Crayons-värikynistään, myivät aineen Goodrich-rengastalolle. Loppu onkin historiaa.
- Oletkin ehkä kuullut Vogue Tyre and Rubber-yhtiösä, joka on valmistanut renkaita jo yli sadan vuoden ajan? Kuuluisa Vogue Tyre on renkaiden luksusmerkki, ja Vogue Tyre and Rubber-yhtiön suosittu tuote. Näiden renkaiden mustavalkoisen värityksen salaisuus on vahinko, sillä mustaa hiiltä sulatettiin sattumalta yhdessä valkoisen sinkin kanssa. Lopputuloksena oli valkoreunainen rengas, jonka prototyyppi syntyi vuonna 1914.
- Kauan aikaa sitten valkoiset reunat olivat renkaan molemmilla puolilla. Niihin aikoihin autojen lokasuojat paljastivat renkaat molemmilta puolilta. Näin varmistettiin, että komeat renkaat tekevät vaikutukseen kadulla kulkijoihin, nähtiin renkaat mistä kulmasta tahansa.
- Valkoreunaisten renkaiden kanssa samanlainen muoti-ilmiö on ollut valkoisella korotuskirjoituksella varustellut renkaat. Tämä edellyttää yhtä ylimääräistä vaihetta valmistuksessa, kun reunat ensin värjätään mustalla, ja sen jälkeen rapsutetaan hiilenmusta pois jotta valkoiset kirjaimet pääsevät esiin.
- Goodyear, yksi maailman tunnetuimmista rengasvalmistajista, pitää todella uusien asioiden kokeilusta. Yksi heidän keksinnöistään oli valaistu rengas vuodelta 1961. Tuolloin rengasta ei osattu juuri arvostaa eikä kukaan uskonut, että moinen voisi tulla joskus suosituksi. Renkaat valaistiin sisältä käsin pienillä lampuilla, jotka antoivat renkaille pehmeän hehkun. Ja kuten ehkä arvaat, nämä renkaat eivät tulleet markkinoille jäädäkseen.
- Suurin osa kuljettajista pitää puhkeamattomista renkaista, koska ne mahdollistavat hätätapauksessa ajamisen lähimpään huoltoon, jopa ilman ilmaa. Mutta näillä renkailla on myös huonot puolensa: niissä on paksummat reunat. Siitäkin huolimatta esimerkiksi BMW asentaa kaikkiin ajoneuvoihinsa juuri puhkeamattomat renkaat.
- Voitko kuvitella, että joka vuosi jopa 300 miljoonaa rengasta poistetaan käytöstä? Hylätyille renkaille on onneksi paljon erilaisia käyttötapoja. Jotkut kierrätysyritykset sulattavat kumin ja käyttävät sitä asvalttiin, toiset repivät renkaat palasiksi ja hyötykäyttävät palat uusien renkaiden valmistuksessa. Meidän vinkkimme? Maalaa vanha rengaspari iloisen väriseksi ja käytä puutarhan tai pihan piristykseksi.
- Uusissa autoissa ei ole mukana vararengasta. Autonvalmistajat ovat halunneet pudottaa pois ylimääräistä painoa, joten nykyään vararenkaan sijasta löydät uudesta autosta korjaussarjan ja painepurkin ilmaa.
- Kaikkihan rakastavat pieniä ja tyylikkäitä Mini Cooper-autoja! Tämä kompakti klassikko valmistetaan 165 mm leväellä, tai kapealla, renkaalla. Uusi Clubman-auto taas on 225-millimetrisellä ja 18-tuumaisella vanteella varusteltu.
- Ovatko maileissa ilmoitetut nopeusluokat joskus onnistuneet hämäämään sinua? No, sille on tietysti selityksensä. Yleensä nopeusluokat ilmoitetaan kilometreissä. Kun ne sitten muutetaan maileiksi, on lopputulos hieman poikkeava. Esimerkiksi Q-luokka, joka on kilometreissä 160, onkin maileissa 99.
- Tiesitkö, että myös avaruussukkuloissa on renkaat ja pyörät? Ne ovat yleensä samaa kokoa kuin 18-renkaisilla raskailla ajoneuvoilla, mutta tietenkin aivan omilla ominaisuuksilla. Sen ansiosta sukkulan pyörä voi kantaa jopa 63 000 kilon painoisen taakan, ja säilyttää samalla yli 400 kilometrin tuntinopeuden!
- Michelin-rengastalo rakastaa leikittelyä ja hieman hullujakin kokeiluja. Tällä hetkellä yritys kehittää ”tweel”-nimistä totetta, joka on kiinteä, ilmaton rengas ja runko yhdessä. Tämän tuotteen olisi tarkoitus syrjäyttää myös puhkeamattomat renkaat ja tehdä vararenkaat turhiksi.
- Kuuluisimpien rengasvalmistajien lista on todella pitkä ja se sisältää sellaisia firmoja kuin Michelin, Goodyear, Nokian, Continental, Pirelli jne. Nämä kaikki ovat tunnettuja ympäri maailmaa, mutta yksikään näistä yrityksistä ei valmista yhtä paljon renkaita kuin eräs tanskalainen yritys. Ja arvaatko jo, mikä yritys on kyseessä? Kyllä, se on Lego. Lasten leluja valmistava Lego on perustettu vuonna 1932 ja heidän rengastuotantonsa alkoi 30 vuotta myöhemmin. Tämä rakennuspalikoihin keskittynyt lelutehdas saavutti 318 miljoonan renkaan lukeman vuonna 2011. Näihin lukuihin ei ole aivan helppo päästä.
- Renkailla on kaksi ylintä nopeusluokkaa, Z sekä Y. Alunperin Z esiteltiin ensin ja se määriteltiin Yhdysvalloissa n.149 mailin kilometrinopeuteen. Myöhemmin teknologia pakotti rengasvalmistajat miettimään uudestaan luokkien kirjaintunnukset, ja niin syntyi vielä yksi korkeampi luokka: Y-luokka.
- Maailman suurin rengas sijaitsee Yhdysvaltojen Michiganissa, Allen Park-nimisessä paikassa. Tämä rengas on kuin valtava torni, joka painaa yli viisi tonnia ja nousee jopa 243 metrin korkeuteen. Se esiteltiin yleisölle ensimmäisen kerran maailmanpyöränä vuoden 1965 Maailmannäyttelyssä, mutta siirrettiin sittemmin nykyiseen sijaintiinsa. Jos joskus eksyt Michiganiin, tunnistat varmasti tämän maamerkin.
Toivottavasti olemme onnistuneet hieman avartamaan näkemystäsi perinteisistä renkaista. Autosi mustien pyörien takana on niin paljon muutakin!