Kaikki vanhemmat ovat varmasti samaa mieltä siitä, että lapset ovat heille maailman tärkein asia. Vanhemmuus ei kuitenkaan ole aina helppoa, ja joskus kasvatuksessa vaaditaan kompromisseja. Yksi asia, jossa kuitenkaan ei kannata lähteä löysäilemään, on lasten turvallisuus. Tilastojen mukaan pelkästään Iso-Britanniassa kuolee vuosittain jopa 2000 ihmistä auto-onnettomuuksissa, ja näistä uhreista noin 800 on alle 13-vuotiaita lapsia. Kolarin tapahtuessa kukaan ei ole 100% turvassa. Valitettavasti et voi vaikuttaa muiden ajotapaan, vaikka itse ajaisitkin varovaisesti ja ennakoiden. Siksi sinun tehtäväsi on pitää huoli, että lapsesi matkustaa mahdollisimman turvallisesti. Ensimmäiseksi täytyy tiedostaa, että kun lapsi on kyydissä, matkustaminen ei ole samanlaista kuin ennen. Tässä alkuun muutama perusasia:
- Kaikkien alle 12-vuotiaiden tulisi istua takapenkillä
- Käytä turvavälineitä, jotka sopivat lapsen ikään, pituuteen ja painoon.
- Valitse auto, joka on pärjännyt hyvin onnettomuustesteissä.
- Älä jätä lasta yksin autoon.
Ikärajoitukset
Nykyaikaiset autot ovat varusteltu parhaimmilla turvajärjestelmillä ja ilmatyynyillä, jotka suojaavat aikuisia onnettomuuksissa. Ikävä kyllä nämä turvallisuutta lisäävät toimenpiteet voivat olla lapsille vaarallisia, jopa kuolemaksi. Juuri tästä syystä monessa maassa laki edellyttää, että alle 12-vuotiaat lapset matkustavat takapenkillä asianmukaisessa turvaistuimessa.
Oikeanlaiset varusteet lapsen autoiluun
Olet varmasti samaa mieltä siitä, että autossa lasten paikka on takapenkillä turvaistuimessa. Kun lapsi kasvaa tarpeeksi, voi hän siirtyä käyttämään aikuisten turvavyötä. Markkinoilta löytyy onneksi monenlaisia istuimia lasten jokaiseen ikävaiheeseen. Laajasta valikoimasta löydät varmasti sopivan hintaisen, mallisen ja sopivilla ominaisuuksilla varustellun istuimen. Esimerkiksi monia turvaistuimia on mahdollista käyttää sekä selkä menosuuntaan kuin myöhemmin, lapsen iän salliessa, kasvot eteenpäin suunnaten.
- Selkä menosuuntaan olevat istuimet. Kuten suositus kuuluu, vauvojen ja taaperoiden tulisi matkustaa kasvot taaksepäin, selkä menosuuntaan. Tällaista istuinta ei tulisi koskaan asettaa etupenkille. Yleisesti suositellaan, että lapsi istuisi selkä menosuuntaan niin pitkään, kun se vain on mahdollista. Jossain vaiheessa luonnollisesti joko lapsen ikä tai koko tulee vastaan, ja istuin tulee kääntää kasvot menosuuntaan. Tarkemmat ohjeet tulevat aina oman istuimen mukana, ja suosittelemme tutustumaan tarkasti ohjekirjaan. Tärkeimmät tiedot ovat useimmiten painettu myös itse istuimeen.
Useissa turvakaukaloissa ja turvaistuimissa on myös mahdollisuus integroidulle kiinnitykselle, kuten Isofix-kiinnitykselle. Tällöin on tärkeää varmistaa tasaisin väliajoin, että alusta on kunnolla kiinni autossa. Näin pidät huolen siitä, että lapsi matkustaa aina yhtä turvallisesti.
- Istuimet, joissa ollaan kasvot menosuuntaan. Monet vaihtavat lapsen turvaistuimen asennon kasvot menosuuntaan kun lapsi täyttää kaksi vuotta. Parhaimpia istuimia voi käyttää jopa siihen asti, että lapsi on kouluikäinen. Näissä istuimissa on erityiset valjaat, joita voi muokata lapsen kasvaessa, ja ne sopivat lapsille aina 25 kilon painoon saakka. Suosittelemme tarkistamaan istuimesi painorajoitukset, sillä joissain istuimissa käyttäjä voi painaa jopa 40 kg. Jotta istuin tarjoaa parhaimman mahdollisen suojan lapselle, on tärkeää säätää vyöt säännöllisin väliajoin lapsen kasvaessa ja varmistaa, että vyön ja olkapään väliin jää riittävästi tilaa. Näin voit luottaa siihen, että lapsesi rintalasta ja niska saa täyden suojan onnettomuustapauksessa.
- Turvavyöistuimet. Mikäli lapsi on kasvanut yli perinteisistä turvaistuimista, on aika siirtyä turvavyöistuimeen. Korokkeet tarjoavat lisäturvaa siihen asti, että lapsi voi saavuttaa sen pituuden ja iän, jossa hän voi alkaa käyttää istuinkoroketta. Turvavyöistuimessa turvavyöt asettuvat lapsen kannalta niin, että hän saa parhaimman mahdollisen turvan kolarin tapahtuessa. Turvavyöistuimessa lapsen tulee istua suorassa.
- Turvavyöt. Tavanomaisia turvavöitä voi alkaa käyttää, kun lapsi saavuttaa tietyn pituuden. Helppo tapa testata tämä on pyytää lasta istumaan selkä suorassa, selkä selkänojaa vasten. Mikäli hänen jalkansa koskettavat auton lattiaa, on hän tarpeeksi pitkä käyttämään tavallista turvavyötä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö aikuisen apua tarvittaisi jatkossakin. On aina aikuisen tehtävä varmistaa, että turvavyö on kiinnitetty oikeaoppisesti eikä se mene esimerkiksi lapsen käden alta, vaikka se monesta lapsesta tuntuukin miellyttävämmältä. Turvavyön tulisi aina kulkea rintalastan yli, jotta se suojaa oikein.
LATCH: lisäturvallisuutta lapsille
Monesta autosta löytyy LATCH-järjestelmä, joka on kehitetty varmistamaan paras mahdollinen turva pienille matkustajille. LATCH on yhdysvaltalainen kiinnitysjärjestelmä, joka sopii yleensä turvaistuimille, joissa lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan. Autosi ohjekirjasta voit varmistaa, kuuluuko siihen LATCH-järjestelmä. Vain hyvin harvoissa autoissa LATCH-systeemi on asennettu takapenkin keskipaikalle, joten lapsen on yhä turvallisinta matkustaa ikkunan vieressä. Suomessa monet vanhemmat valitsevat auton, jossa on ISOFIX-kiinnitys. Nämä järjestelmät ovat erinomainen tapa pitää huoli siitä, että turvaistuin on oikein asetettu eikä irtoa tilanteessa, jossa autoon kohdistuu voimakas isku.
Muistathan, että turvaistuimet ja muut lasten turvavälineet antavat täyden suojan vain, kun niitä käytetään ohjeiden mukaisesti. Kun olet hankkinut istuimen, käy huolellisesti läpi käyttöohjeet ja noudata niitä aina.
Kestävä kulkuväline
Valitettavasti pelkkä turvaistuin tai kaukalo ei vielä riitä varmistamaan lapsesi turvallista matkaa. Ne totta kai suojaavat lastasi onnettomuuden sattuessa, mutta myös autosi koko sekä paino merkitsevät paljon tosipaikan tullen. Suosittelemme valitsemaan auton, joka on pärjännyt hyvin kolaritesteissä. Yleensä näissä koetilanteissa menestyvät autot, jotka ovat hieman isompia ja raskaampia, ja joiden valmistuksessa on käytetty jämäkämpiä materiaaleja. Lujatekoinen auto antaa tarvittua lisäsuojaa onnettomuustilanteissa.