Ota seuraa mukaan
Monet nauttivat yksin ajamisesta, mutta pitkille matkoille kannattaa pyytää mukaan hyvää seuraa. Esimerkiksi mikäli tien päällä tapahtuu jotain, mihin et ole varautunut, on vaikeasta paikasta mukavampi selvitä yhdessä kuin yksin. Minimoi siis pitkien matkojen riskit ja ota mukaan ystävä tai perheenjäsen: useamman tunnin jälkeen yleensä myös juttuseura kelpaa tien päällä. Pitkillä ajomatkoilla usein oppii jotain uutta myös matkakumppanistaan. Muista kuitenkin tämä: pidä huoli siitä, että autossasi matkustaa vain sen verran ihmisiä kuin sallittu. Jopa kolmen aikuisen istuttaminen takapenkille voi tehdä pitkästä matkasta puuduttavan ja epämukavan, vaikka se sallittua onkin. Kannattaa siis laskea huolella se, että kaikille on autossa riittävästi tilaa. Apukuskeista on taatusti iloa pitkällä reissulla!
Pidä taukoja ja piristy
Oma aikataulu ja jaksaminen kannattaa tarkastaa jo ennen lähtöä. On hyvä ottaa selvää matkan varrella olevista pysähdyspaikoista jo etukäteen, vaikka toisaalta kannattaa myös jättää mahdollisuus spontaaneille pysähdyksille – ethän tiedä mitä kaikkea kivaa reitiltä voikaan löytyä.
Ota ilo irti navigaattorista
Nykyään reittien suunnittelu on helpompaa, sillä tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja suunnistamisen tueksi. Autossa voi olla oma GPS-järjestelmä, tai voit hyödyntää esimerkiksi matkapuhelimen karttapalveluita. Pidä huoli siitä, että laitteissasi on riittävästi virtaa, ja varmuuden vuoksi mahdollinen reittisuunnitelma kannattaa tulostaa mukaan. Varsinkin kansainvälisillä matkoilla kannattaa ottaa mukaan myös matkaopas.
Painetut kartat kannattavat yhä
Vaikka kartat saattavat tuntua vanhanaikaisilta, ne ovat yhä tärkeä osa pitkiä ajomatkoja. Kunnon kartta on kuin kompassi. Tekniikka voi pettää, mutta paperiset versiot toimivat kaikissa olosuhteissa.
Lepää kunnolla reissulla
Olethan jo tarkastanut, missä vietät yösi matkan varrella? Hotelli, motelli tai esimerkiksi vuokramökki toimivat, kunhan tarjolla on pysäköintipalvelu. Vaihtoehtoja löytyy monelle eri budjetille. Toiset seikkailijat säästävät majoituksessa ja nukkuvat autossa, mutta tämä vaihtoehto voi olla melkoisen ahdas ja epämiellyttävä etenkin pienemmissä autoissa.
Korjaa auton pikkuviat etukäteen
Kun lähdet pidemmälle matkalle, tulisi auton olla täydellisessä iskussa. Moottori, renkaat, vanteet, jarrut, valot ja vaihteet: koko paketin tulisi toimia. Osaathan myös itse korjata yleisimmät viat autossasi? On tärkeää tuntea autonsa ohjauspaneeli varoitusvaloineen, ja tarkastaa jo ennen lähtöä että auto on kunnossa. Kaikkien merkkivalojen täytyy olla kunnossa. Osaathan myös vaihtaa lampun tarvittaessa autosi valoihin? Tuulilasineste, öljyt, jarrut, jäähdytysneste...kaiken tämän tulee olla hoidossa kun lähdet liikkeelle. Vielä viimeinen varmistus: toimiiko ilmastointi ja lämmitys kuten toivottu?
Jarrujen merkitystä ei voi vähätellä
Jarrut ovat tärkeässä roolissa autossa aina, eivätkä vähiten silloin kun tarkoitus on ajaa pidempi matka. Niiden toimivuus tulee tarkastaa ennen matkaa. Sinun tulee pystyä toimimaan varmoin ottein myös silloin, mikäli jarrujen toiminnassa ilmenee ongelmia matkan varrella.
Muista tarkastaa myös renkaat
Renkaiden tärkeyttä ei voi korostaa, ja kaikki alkaa siitä, että rengaspaine on juuri se, mitä auton ohjekirjassa neuvotaan. Renkaiden kunto on syytä käydä läpi huolellisesti ennen pitkiä ajomatkoja. Suomessa on syytä muistaa myös kesä- ja talvirenkaiden kaudet, ja noudattaa raja-aikoja. Aina ei voi ennakoida, millaista säätä matkalle osuu ja auton tulisi pystyä kulkemaan niin lumessa, mudassa kuin vesisateessakin luotettavasti. Jarruttaminen lumisella tienpinnalla noin 50 km/h nopeudella tarkoittaa talvirenkaille noin 30 metrin matkaa ennen pysähtymistä, kun taas kesärenkailla jarrutusmatka on jopa tuplaten pidempi. Ota selvää myös mahdollisista rengasrajoituksista ja säännöistä, mikäli ajat ulkomailla. Suomen lisäksi esimerkiksi Saksassa ilman talvirenkaita ajaminen talvella on rangaistava teko.
Pakkaa mukaan työkalut
Ennen lähtöä tarkasta, että mukana on myös korjaussarja mikäli matkalla tulee vastaan teknisiä ongelmia. Puhjennut rengas tai muu vika ilman kunnollisia työkaluja on melkoinen painajainen. Älä siis koskaan jätä pakkaamatta tärkeitä varaosia ja työkaluja.
Ensiapupakkaus hätätapauksiin
Ensiapupakkaus kuuluu tietenkin jokaisen auton varusteluihin. Sieltä tulisi löytyä kaikki perustarvikkeet esimerkiksi haavanhoitoon ja mahdollisia lääkkeitä eri tilanteisiin.
Tärkeimmät numerot mukana matkalla
Pitkille matkoille on syytä pakata mukaan myös puhelinnumeroita. Tilanteessa, jossa auto jää jumiin esimerkiksi huonon kelin takia, on tärkeää että tiedät kehen olla yhteydessä. Tärkeiden numeroiden unohtaminen voi kaduttaa matkalla todella paljon. Pelkkä matkapuhelin ei riitä, sillä akku saattaa loppua tai tekniikka pettää, joten perinteinen paperi on hyödyllinen. Auton vakuutus sekä sen kattavuus on hyvä tarkistaa ennen lähtöä, joten tiedät milloin turvautua vakuutusyhtiön apuun. Vakuutus on se asia, jossa ei kannata säätää kun tahdot ajaa rauhallisin mielin.
Varavaatteita ja muita varusteita
Talvella ei riitä, että pakkaat mukaan säänmukaiset vaatteet, vaan varaa mukaan myös viltti. Mikäli joudut korjaamaan autoa ulkona, saatat kastua joten varavaatteita on hyvä pakata mukaan kunnolla. Ylimääräinen vaatekerta tekee taatusti matkustamisesta mukavampaa tiukan paikan tullen. Ja vielä kerran: peitto on tärkeä lisävaruste talvella.
Ravintoa
Ei ole lainkaan liioittelua pakata mukaan esimerkiksi muutamaa säilykettä, sekä tietenkin vettä. Näiden avulla selviät, mikäli jäät jumiin ja joudut odottamaan paikoillasi pitkään. Emme halua olla yksi kauhutarina niiden joukoissa, jossa matkustajat ovat joutuneet olemaan pitkään heikolla ravinnolla. Tavanomaisten eväiden lisäksi siis ota matkaan kuivamuonaa ja totta kai runsaasti juomavettä.